SKOVÅRD

Se på dina skor – andra gör det

Du tar väl hand om dina skor?

För att dina skor ska hålla länge är det viktigt att du tar hand om dem.

Här får du lite tips om vad du bör tänka på. Är du osäker på hur du ska sköta dina skor är du välkommen in att få hjälp av oss.

Vi har miljövänliga skovårdsprodukter som är lätta att arbeta med.

Tipsen som får skorna att hålla längre

  • Snöra/knäpp upp dina skor ordentligt när du tar av och på dig dem. Har du en sko med dragkedja ska du dra den ändra ner både när du tar av och på dig skon, annars är det stor risk att dragkedjan går sönder.
  • Använd skohorn när du tar på dig skorna. Dels går det fortare och lättare att komma i skorna och du trampar heller inte sönder bakkappan på skon.
  • Gå inte i samma skor varje dag! Vi svettas ganska mycket om fötterna och skorna behöver tid att torka. Ha gärna ett ombytespar.
  • Om skorna blivit blöta, låt dem torka långsamt. Stoppa upp dem med tidningspapper och ställ dem att självtorka. Aldrig bredvid ett värmeelement.
  • Använd skoblock i dina skor när du inte använder dem. På så sätt håller de formen.
  • Håll lite koll på dina klackar och sula om skorna i tid innan klackarna blir förstörda.
  • Håll god fothygien. Använd sulor som du kan byta ut när de blivit ”sunkiga”. Det spar skorna väldigt mycket. Det finns också flera olika produkter för att fräscha upp skorna invändigt.
  • Torka av dina skor när de blivit dammiga eller fläckiga.
  • Putsa/vårda dina skor. Precis som vår egen hud behöver skinnet i skorna lite näring ibland för att inte torka ut och spricka.
  • En sko med vattentätt skikt, t ex Gore-tex, måste ändå vårdas! Är det en skinnsko med Gore-tex följer man råden för skinn, är det en mockasko med Gore-tex följer man råden för mocka nedan osv.

Skinn

Skor i slätt skinn bör impregneras innan de används första gången. Impregneringen skyddar mot både väta och smuts och bör bättras på lite då och då beroende på hur mycket du använder skorna och i vilket väder du varit ute.

Putsa dina skinnskor med skokräm lite då och då så att de behåller sin fina glans och skinnet får lite näring. Viktigt innan du putsar skorna är att du borstar bort smuts och gärna även rengör dem med skinnrengöring så att du inte ”bakar in” smuts och damm i skokrämen. En riktigt bra skokräm innehåller mycket vaxer som vårdar och skyddar skinnet. Du stryker på skokrämen med borste, svamp eller trasa och väntar 10-15 minuter så att skokrämen kan tränga ner i skinnet. Sedan kan du putsa upp önskad glans med borste eller putsduk. För extra glans kan en nylonstrumpa funka alldeles utmärkt.

Mocka

Mocka får man fram genom att man behandlar baksidan på skinnet. Mockan är mjuk och nästan lite luddig på ytan. Eftersom mockan inte har något skyddande skikt som det släta skinnet är det riktigt viktigt att man impregnerar sina mockaskor. Gärna så ofta så att vattendroppar pärlar sig på ytan av skon.

Din mockaskor vårdar du med en flytande skokräm som är avsedd speciellt för mocka- och nubuckskor. Genom att lägga på denna skokräm kan du få upp fin lyster i skon igen och aktivera de färgpigment som finns i mockan så att dina skor ser nästan nya ut. Arbeta in skokrämen i mockan och låt skorna torka. Arbeta sedan upp en fin yta igen med hjälp av mockaborste. Glöm inte att avsluta med att impregnera skorna. Viktigt är att du gör rent dina skor, gärna med speciell skinnrengöring, innan du lägger på skokrämen. För att få bort fläckar på mockan kan man använda speciell slipkloss och/eller mockaborste.

Nubuck

Nubuck liknar mockan till utseende och egenskaper. Nubucken är dock lenare och slätare än mockan. Den framställs genom att man slipar ovansidan (narvsidan) på skinnet. Liksom mockaskor bör nubuckskor impregneras ofta.

Precis som med mockaskorna bör du använda flytande skokräm speciellt avsedd för mocka- och nubuckskor för att vårda skinnet och behålla färg och lyster. Se mocka för övriga skötselråd.

Oljat och fettat skinn/ nubuck

Oljat eller fettat skinn är starkt vattenavvisande och förekommer på många höst- och vinterskor. Dessa skor kan räcka att fetta in med skofett utan att behöva använda impregneringsspray men det finns också oljespray att använda.

Oljesprayen ger inte ett lika bra skydd som fettet och kan behöva kompletteras med ett avslutande lager av impregneringsspray, men den är väldigt lätt att applicera och kräver inte så mycket jobb.

Lackade material

Lackskor kan vara antingen i skinn eller i syntet och det är svårt att avgöra skillnaden mellan dessa två. Du använder samma produkt för att vårda dina lackskor oavsett om de är i syntet eller skinn; en typ av lotion som, när man lägger på den och gnider in den i skon, ger ett fantastikt resultat. Nästan så att du kan spegla dig i skorna när du är klar. Undvik impregneringsspray på lackskor.

Textil

Tygskor håller sig mycket finare om du impregnerar dem lite då och då. Impregneringen håller både smuts och väta borta. Detta är speciellt effektivt på vita tygskor.

För att göra rent tygskor är det skoschampo och handtvätt som gäller. Se till att skölja ur skorna ordentligt så att inget schampo blir kvar i skorna. Enklaste sättet tycker jag är att sticka in vattenkranen i skon och liksom skölja inifrån och ut. Låt skorna självtorka med tidningspapper i. Byt papper lite då och då så torkar de fortare.

OBS! Tvätta INTE dina tygskor i tvättmaskin, om det inte uttryckligen står i skorna att du kan göra det. Värmen och behandlingen i tvättmaskinen kan få lim att lösas upp och även andra tråkiga konsekvenser. (Om skorna dock är så smutsiga att enda alternativet är att slänga bort dem så kan du ju alltid testa och se om de blir användbara efter en maskintvätt.)

Syntetmaterial

Skor i skinnimitation är väldigt lättskötta. Varken impregnering eller skokräm har någon direkt effekt på dessa skor och de behöver bara torkas av om de blir smutsiga. Det finns dock en snabbputs, silikonsvamp, som du kan använda för att snygga till dina syntetskor om de blivit lite skavda t ex.

Gummi

Gummistövlar och sulkanter på skor gör du lätt rent med tvål och ljummet vatten. Du kan också använda Svinto men tänk då på att det behöver luddra ordentligt så att du inte repar ytan. Håll gummit i dina gummistövlar mjukt med glycerin eller silikonolja och tänk på att förvara dem mörkt och svalt för att minska risken att gummit torkar och spricker.